kersthanger borduren

Kersthangers borduren met een pakket

In een vorig artikel liet ik je al zien hoe je eenvoudig een kerstkaart kunt borduren met een pakketje uit de shop. In dit artikel wederom kerstig nieuws: ik ging kersthangers borduren met wederom een pakket uit de shop en neem je mee in hoe/wat en natuurlijk het eindresultaat.

kersthanger borduren

Het pakket

Voor dit artikel maakte ik één van de hangers uit dit pakket uit de webshop. Het pakket biedt de mogelijkheid om acht hangers te maken maar ik besloot dat eentje voor dit artikel genoeg was. De hangers kosten meer tijd dan verwacht dus wil je de kerstboom vol? Begin dan op tijd. Ik ging voor de hanger linksboven: de lantaarn.

Dit zit er in het pakket

  • garen
  • plastic stof
  • kraaltjes
  • naald en draad doorhaler
  • patronen
  • instructies

De instructies in dit pakket zijn niet in het Nederlands of Engels, ik zal je daarom in dit artikel zo goed mogelijk meenemen in het maken.

Let’s go!

De ‘stof’ is wat anders dan bij normale kruissteek maar gelukkig komt de techniek op hetzelfde neer: gewoon kruisjes maken. Er zijn gaatjes om de kruisjes in te maken maar de stof is een soort plastic waardoor je kersthanger straks mooi in model blijft.

We beginnen in het midden van de stof (dit kun je uittellen of vouwen): in dit geval met de rode kleur met het hartjessymbool, net onder het geel van het vlammetje.

Ik begin altijd met een paar steken en controleer dan een aantal keer of ik echt goed zit qua steken en midden van de stof. Zo voorkom ik dat ik in het begin al de mist in ga en de rest van het patroon verpest. Nu is het midden bepalen bij deze hanger extra belangrijk; je hebt namelijk veel minder speling dan bij normale stof. De bijgeleverde “stof” uit dit pakket is voldoende maar niet ruim; tel dus voor de zekerheid je steken even na.

Is je basis goed? Dan ga je verder met het patroon. Dit patroon bestaat voornamelijk uit kruissteken die je volgens de symbooltjes en bijbehorende kleurtjes kunt maken. Let op: in sommige vakjes zie je in plaats van één symbool twee kleine symbooltjes staan, dit betekent dat je maar een half kruisje hoeft te maken. Ik had dat wat te laat door maar die fout hoef jij nu niet meer te maken.

Als alle kruissteken klaar zijn, ziet je werkje er als het goed is ongeveer zo uit als op bovenstaande foto. Nu is het tijd om wat meer details aan te gaan brengen.

Bekijk het patroon en de lijst met symbolen goed om te ontdekken wat er bij jouw hanger (elke hanger is een beetje anders) nog bij moet komen. In het geval van de lantaarn ga je ‘m opleuken met kraaltjes en definiëren met stiksteken. De kraaltjes maak je eenvoudig vast met een steekje in de bijbehorende kleur. Voor de stiksteken (de zwarte lijnen) volg je simpelweg de zwarte lijnen op het patroon.

Als je het hele patroon hebt afgewerkt, ben je bijna klaar. Ik vind vooral de kraaltjes en de zwarte stiksteken heel tof; de geven zo veel extra vorm en definitie aan de lantaarn. Nu ga je rondom je borduursel knippen. Let op dat je dit niet te ruim doet (dat is straks niet mooi met de achterkant) maar ook niet te krap want dan loop je het risico je steken kapot te knippen.

De afwerking

Nu is het tijd om je hanger af te werken, hier heb je de volgende materialen bij nodig (deze zitten niet in het pakket):

  • vilt
  • lijm
  • touw

Met (goede!) lijm plak je een stukje vilt strak tegen de achterkant van de hanger aan, vergeet niet bovenaan een lusje van het touw tussen de twee materialen te stoppen voor je ‘m dichtplakt. Laat de lijm even goed drogen en let erop dat vooral de randen heel goed dichtgeplakt zijn; dat is straks het mooist. Als alles goed vast zit; knip je het vilt zo strak mogelijk rondom de vorm af. Alles volledig strak afknippen is op sommige mini stukjes echt onmogelijk maar voor het eindresultaat vond ik dat persoonlijk geen probleem.

Kersthangers borduren: het eindresultaat

Tadaaaaa, daar hangt ‘ie! Ik vond het veel meer werk dan ik vooraf inschatte maar wel ontzettend leuk om te doen. Tof om eens iets heel anders te maken en hoe leuk is het om je eigen gemaakte kerstdecoratie in de boom of in huis te hebben hangen? Ik ga ze deze kerst niet alle 8 afmaken maar er komt er zeker nog eentje bij! Het pakket is wat mij betreft toegankelijk voor beginners. De vele materialen kunnen soms even afschrikken maar als je eenmaal bezig bent zijn het eigenlijk gewoon 8 kleine toegankelijke werkjes.

Schrijf je in voor de Iris Borduurt nieuwsbrief

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ontvang je af en toe updates, nieuwtjes blijf je op de hoogte van alles rondom Iris Borduurt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *