kerstkaart borduren

Een kerstkaart borduren met een compleet pakket

Een kerstkaart borduren is niet alleen ontzettend leuk om te doen, het is ook nog eens een prachtig gebaar voor iemand die een speciale kaart verdient. Ik borduurde een kerstkaart voor mijn oma met deze set uit de webshop en neem je in dit artikel mee in dat proces.

kerstkaart borduren

Het setje

Dit setje met het gezellige rendier is één van de vele kerst borduurpakketten die je momenteel in de webshop kunt vinden. De kaart is met verschillende patronen verkrijgbaar maar je kunt ook losgaan met kersthangers, kussens en meer moois. In de set zit alles wat je nodig hebt voor een kerstkaart borduren. Ik heb zelf voor de stukjes waar dat mogelijk was (het is maar een klein stukje stof) nog een borduurring gebruikt omdat ik dat prettig vind werken. De ring zit echter niet in het pakket en is ook niet noodzakelijk voor het succesvol afronden van de kaart.

kerstkaart borduren

In de set

  • het voorbeeld
  • instructies
  • de kaart en een envelop
  • de stof
  • het patroon
  • garen en een houder
  • een naald
  • stukje klittenband om de trui van de eland, indien gewenst, een fluffy effect te geven

Hierbij had ik zelf nog:

De instructies

In het pakket vind je uitgebreide instructies die goed en duidelijk zijn, ook als je nog nooit geborduurd hebt. Ook als je wel ervaren bent met borduren, raad ik je aan om altijd de instructies te lezen; je weet maar nooit.

Het garen

In de instructies wordt gesproken over twee bundels met garen: A en B. Links zien we bundel A, rechts bundel B.

Beginnen

Om te beginnen vouw ik mijn stof altijd in vieren, zo kan ik precies het midden bepalen. Op het patroon staat het midden duidelijk aangegeven en weet je waar je kunt beginnen met je steken. Door in het midden te beginnen, weet je zeker dat je uitkomt met je patroon, en kom je niet voor verrassingen te staan.

De houder voor de draadjes is blanco in dit pakket en ik heb dan ook zelf het bijbehorende symbooltje bij de juiste kleur getekend. Op deze manier kan je goed overzicht houden en weet je welke kleur waarbij hoort.

Tijd om te beginnen. Het is, zeker bij deze kaart, mooi om zonder knoopjes te werken. Je kunt je draad voor je begint aan de steken achter de stof langshalen (zie foto) of laten hangen en met de latere steekjes bedekken. Op deze manier blijft je borduurwerk mooi plat.

Ik ben rond het midden begonnen met vier steekjes van het hoofd van het rendier. De gedane steken kleur ik vervolgens in op het patroon, zo weet ik waar ik gebleven ben. Wil je je patroon later nog eens gebruiken? Dan is het handig om eerst een kopie te maken voor je met de markeerstift aan de gang gaat.

Ik heb het patroon verder gevolgd met deze kleur en de draad door een paar steken gehaald toen ‘ie bijna op was (of als je klaar bent met de betreffende kleur). Na deze basis ben ik verder gegaan met de rest van de kruissteken in het patroon.

De afwerking

Als je alle kruissteken gedaan hebt, voeg je nog wat stiksteken (rechte steken) toe om meer details aan te brengen. Zo zie je in dit patroon de details van de rendieren op de trui en de takjes. Ik moest hier nog meer takjes maken en natuurlijk de letters met de kerstgroet.

kerstkaart borduren

Na het borduren van alle stiksteken, is het patroon af. Omdat het werkje nu vrij gekreukeld is, strijk ik het nog even. Dat doe ik eigenlijk zoals ik ook kleding strijk, echter leg ik het borduurwerk op de kop op een handdoek alvorens ik er met de strijkbout overheen ga. Op deze manier druk ik de steekjes niet plat. Na het strijken kun je de trui van het rendier nog “opfluffen” met het stukje klittenband, ik heb dat voor deze kaart niet gedaan.

kerstkaart borduren

De kaart

Tot slot is het tijd om ook echt een kaart te gaan maken van je borduurwerk. Hiervoor staan instructies in de handleiding maar het is gelukkig erg eenvoudig. Je zorgt ervoor dat het patroon goed recht in de opening ligt en plakt ‘m vervolgens vast met lijm. Eventueel kun je de bruine kaart nog versieren met bijvoorbeeld glitters, tekst of stickers maar ik vind ‘m helemaal leuk zo en kijk ernaar uit ‘m te versturen. Een kerstkaart borduren is ontzettend makkelijk en wat mij betreft zeker geschikt voor beginnende borduurders!

Schrijf je in voor de Iris Borduurt nieuwsbrief

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ontvang je af en toe updates, nieuwtjes blijf je op de hoogte van alles rondom Iris Borduurt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *