Gratis verzending v.a. €75,- in NL

Voor 12:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden

Welke borduurnaald heb ik nodig?

In de shop vind je twee soorten naalden: borduurnaalden met een ronde punt en borduurnaalden met een scherpe punt. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten. Als beginnende borduurder kan dat nogal verwarrend zijn. I’ve been there! Hier lees je de belangrijkste verschillen zodat je vervolgens de perfecte naald voor jouw volgende borduurproject kan shoppen.

Borduurnaalden met ronde punt

De borduurnaalden met ronde punt gebruik je bij kruissteek borduren. Bij kruissteek gebruik je een speciale aftelbare stof met gaatjes zodat je nette kruisjes kan borduren. Deze stof noemen we aida of een evenweave stof (zoals linnen). De naald heeft een ronde punt zodat je makkelijk door de gaatjes in de stof glijdt met de naald. 

Borduurnaalden met scherpe punt

Bij vrij borduren gebruik je over het algemeen een “gewone stof”, zoals een stof van 100% katoen. Je borduurt dan met een naald met scherpe punt. Net als met naaien met de hand! Alleen zijn borduurnaalden wel net iets anders dan naainaalden. Ze hebben bijvoorbeeld een groter oogje voor het borduurgaren en een extra scherpe punt.

Welke maat heb ik nodig?


ls het goed is weet je nu welk type naald je nodig hebt voor jouw project. Nu nog de maat. De maten worden aangegeven met cijfers en geven de dikte aan van de naald.

Kruissteek

Op dit moment vind je in de shop naalden met ronde punt van verschillende merken in de maten 18 t/m 28. Voor dit type maatvoering geldt: hoe hoger dit getal, hoe dunner de naald

Welke dikte je nodig hebt, is afhankelijk van op welke stof je borduurt. Voor hele grove stof (zoals aida 8 count, die stof heeft behoorlijk grote hokjes) gebruik je een dikkere naald dan wanneer je borduurt op fijne stof (zoals een evenweave 32 count).

Maat naald Soort stof
Maat 20 Aida 8 count
Maat 22 Aida 11 count
Maat 24 Aida 14 count
Evenweave 28 count
Maat 26 Aida 16 count
Evenweave 32 count
Maat 28 Aida 18 count

Vrij borduren

Van de naalden met scherpe punt, voor vrij borduren, vind je op dit moment twee verschillende maatvoeringen in de shop. Dat zijn de maten 1 t/m 10 (voor DMC, Tulip en Prym). En de maten 18 t/m 22 (de Pebble van John James). Ook hier geldt voor beide maatvoeringen weer: hoe hoger dit getal, hoe dunner de naald.

Omdat je met vrij borduren geen aida of evenweave-stof gebruikt, maar een gewone stof, kijken we nu niet naar de stofsoort als je zoekt naar een goede maat. Als je iets heel fijns wil borduren, zoals kleine bloemetjes met 1 of 2 draadjes van je borduurgaren, gebruik je een dunne naald. Bij een grover borduurwerk waar je met het volle borduurgaren (6 draadjes) borduurt, zul je juist liever een iets dikkere naald willen gebruiken. Dit is ook een kwestie van wat je zelf het fijnste vindt.

Naast DMC mouliné garen (6-draads splijtbaar borduurgaren), is vrij borduren ook mogelijk met DMC perlé garen. Dit laatste soort garen is niet splijtbaar, maar is verkrijgbaar in vier diktes (3, 8, 5 en 12). Voor dikker perlé garen zal je dus ook een dikkere maat naald moeten gebruiken.

Hier kan je zelf mee experimenteren; als leidraad kun je de onderstaande tabel gebruiken:

Maat naald Aantal draadjes DMC garen
Maat 1 perlé garen 3
Maat 3 6 draadjes mouliné
Maat 6 perlé garen 5
Maat 8 3 draadjes mouliné
perlé garen 8
Maat 9 2 draadjes mouliné
Maat 10 1 draadje mouliné
maat borduurnaald

“Als je eenmaal deze naalden gebruikt, wil je nooit meer anders.”

– Leonie over de Tulip borduurnaalden met scherpe punt

“I have a mild nickel allergy so these are much better for my fingers. Also, I mostly embroider on white fabric and I actually find that with a black needle it’s easier to see what I’m doing.”

– Gosia over de Pony Black borduurnaalden met scherpe punt

“Super fijne naalden! Andere naalden willen nog wel eens verkleuren maar deze blijven echt mooi, mat zwart. Ze werken fijn en hebben een goede grip. En dat voor deze prijs! Ik heb trouwens de grootte genomen die Iris aanraadt (24 voor 14 count aida) en die zijn perfect. Bij mijn volgende bestelling neem ik ook de scherpe meteen mee.”

– Caroline over de Pony Black borduurnaalden met ronde punt

Scroll naar boven