Gratis verzending vanaf 75,-

Verzending binnen 48 uur

Welke naald heb ik nodig?

Borduurnaald in verschillende maten

In de shop vind je twee soorten naalden: borduurnaalden met een ronde punt en borduurnaalden met een scherpe punt. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten. Als beginnende borduurder kan dat nogal verwarrend zijn. I’ve been there! Hier lees je de belangrijkste verschillen zodat je vervolgens de perfecte naald voor jouw volgende borduurproject kan shoppen.

Bij vrij borduren gebruik je over het algemeen een “gewone stof”, zoals een stof van 100% katoen. Je borduurt dan met een naald met scherpe punt.

Net als met naaien met de hand! Alleen zijn borduurnaalden wel net iets anders dan naainaalden. Ze hebben bijvoorbeeld een groter oogje voor het borduurgaren en een extra scherpe punt.

Borduurnaald met ronde punt

De borduurnaalden met ronde punt gebruik je bij kruissteek borduren. Bij kruissteek gebruik je een speciale aftelbare stof met gaatjes zodat je nette kruisjes kan borduren.

Deze stof noemen we aida of een evenweave stof (zoals linnen). De naald heeft een ronde punt zodat je makkelijk door de gaatjes in de stof glijdt met de naald. 

Welke maat borduurnaald heb ik nodig?

Als het goed is weet je nu welk type naald je nodig hebt voor jouw project. Nu nog de maat. De maten worden aangegeven met cijfers en geven de dikte aan van de naald.

Tip!

In de facebookgroep van Iris Borduurt met ruim 2500 leden kun je veel inspiratie opdoen! Je kunt ook tips & tricks ontvangen van mede-borduurders.

Borduurnaald voor kruissteek

Op dit moment vind je in de shop naalden met ronde punt van verschillende merken in de maten 18 t/m 28. Voor dit type maatvoering geldt: hoe hoger dit getal, hoe dunner de naald

Welke dikte je nodig hebt, is afhankelijk van op welke stof je borduurt. Voor hele grove stof (zoals aida 8 count, die stof heeft behoorlijk grote hokjes) gebruik je een dikkere naald dan wanneer je borduurt op fijne stof (zoals een evenweave 32 count).

Maat Aantal
Maat 20
Aida 8 count
Aida 11 count
Aida 14 count/Eavenwave 28 count
Aida 16 count/Eavenwave 32 count
Aida 18 count

Naalden voor kruissteek

Borduurnaald voor vrij borduren

Van de naalden met scherpe punt, voor vrij borduren, vind je op dit moment twee verschillende maatvoeringen in de shop. Dat zijn de maten 1 t/m 10 (voor DMC, Tulip en Prym). En de maten 18 t/m 22 (de Pebble van John James). Ook hier geldt voor beide maatvoeringen weer: hoe hoger dit getal, hoe dunner de naald.

Omdat je met vrij borduren geen aida of evenweave-stof gebruikt, maar een gewone stof, kijken we nu niet naar de stofsoort als je zoekt naar een goede maat. Als je iets heel fijns wil borduren, zoals kleine bloemetjes met 1 of 2 draadjes van je borduurgaren, gebruik je een dunne naald. Bij een grover borduurwerk waar je met het volle borduurgaren (6 draadjes) borduurt, zul je juist liever een iets dikkere naald willen gebruiken. Dit is ook een kwestie van wat je zelf het fijnste vindt.

Garen voor vrij borduren

Naast DMC mouliné garen (6-draads splijtbaar borduurgaren), is vrij borduren ook mogelijk met DMC perlé garen. Dit laatste soort garen is niet splijtbaar, maar is verkrijgbaar in vier diktes (3, 8, 5 en 12). Voor dikker perlé garen zal je dus ook een dikkere maat naald moeten gebruiken.

Hier kan je zelf mee experimenteren; als leidraad kun je de onderstaande tabel gebruiken:

maat borduurnaald
Maat Aantal garen
Maat 1
DMC Perlé garen 3
Maat 3
6 draadjes DMC Mouliné
Maat 6
DMC Perlé garen 5
Maat 8
3 draadjes DMC Mouliné/DMC Perlé garen 8
Maat 9
2 draadjes DMC Mouliné
Maat 10
1 draadje DMC Mouliné
Scroll naar boven