Gratis verzending vanaf 75,-

Voor 16:30 besteld, morgen in huis

Welke borduurring heb ik nodig?

Borduurring kiezen bij een borduurpakket

Borduurringen zijn er in verschillende maten, materialen en vormen. In de shop vind je ze in verschillende prijsklassen en kwaliteit.

In een borduurpakket zit alles wat je nodig hebt voor je borduurproject. Een borduurring zit er meestal niet bij, maar die kan je er eventueel los bij bestellen. De borduurring zorgt ervoor dat de stof gespannen blijft, dit maakt het borduren makkelijker en je steken zullen netter zijn.

Als je kruissteek borduurt op aida-stof (hokjesstof), is een borduurring niet per se nodig omdat dit vrij stevige stof is. Er zit een beetje stijfsel in waardoor de stof stugger wordt en borduren makkelijker is. Zelf vind ik het wel altijd fijn om een borduurring te gebruiken, dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Voor vrij borduren is een borduurring essentieel om mooie steken te maken. De stof moet gelijkmatig gespannen zijn tijdens het borduren en dat lukt niet zonder borduurring.

Tip!

In de Iris Borduurt Facebookgroep met meer dan 4000 leden kun je veel inspiratie opdoen! Je kunt ook tips & tricks ontvangen van mede-borduurders.

Welke maat borduurring heb ik nodig?

Welke maat borduurring je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van het uiteindelijke borduurwerk en of je je werk er misschien ook in wil inlijsten om op te hangen. In de productomschrijving van het borduurpakket vind je de afmetingen van hoe groot het borduurwerk wordt. De stof die erbij zit is altijd iets groter. Voor een klein borduurwerk van bijvoorbeeld deze Dahlia (11 x 11 cm) zal een kleinere borduurring van 13 centimeter doorsnede prima zijn. Als je klaar bent met borduren kan je het in dit lijstje zelfs netjes afwerken en hier in ophangen.

Het populaire vossen borduurpakket (20 x 22,5 cm) zal net passen in een grote borduurring met een doorsnede van 25 cm. De hoeken van het borduurwerk vallen dan wel net buiten de ring, maar als je naar het ontwerp kijkt, zie je dat er in de hoeken geen borduursteken zitten. Ook bij dit werk zou je het dan uiteindelijk kunnen ophangen in de borduurring.

Een groot borduurwerk, zoals de borduurpakketten waarmee je een kunstwerk borduurt, zijn te groot om in te lijsten in een borduurring. Die zullen uiteindelijk het mooist staan in een gewone (foto)lijst. Tijdens het borduren gebruik je dan een ring in een maat wat je zelf fijn vindt. Je kan de borduurring namelijk verplaatsen over de stof. Het hele ontwerp hoeft er dus niet in te passen.

Zelf vind ik een borduurring van tussen de 15 – 22 cm. het fijnst om te gebruiken, niet te groot en niet te klein. Voor grotere werken zou je ook een borduurraam kunnen gebruiken.

Borduurring als hulpstuk

Een borduurring is in eerste instantie een hulpmiddel om de stof gespannen te houden en kan je zonder problemen verplaatsen over de stof. Dat betekent dat je voor een groter borduurwerk, prima een kleinere borduurring kan gebruiken. Zolang je een borduurring van goede kwaliteit gebruikt die glad is afgewerkt (zoals de beukenhouten borduurringen van Prym) zal het je borduurgaren en stof niet beschadigen.

De vorm van de borduurring zul je wel in de stof zien, maar als je klaar bent met borduren en je hebt je werk gewassen (met de hand!) kan je dit glad strijken met een strijkijzer (strijk de achterkant van je werk).

Extra tips:

Borduurring als lijstje

Naast praktische borduurringen van hout, zijn er ook leuke borduurringen die het extra goed doen als lijstje. 

Bijvoorbeeld de flexi-borduurringen die een buitenste rand van flexibel materiaal hebben. Door de bruine kleur en houtnerf-structuur lijken ze net van echt hout! Ze hebben zelfs al een hangertje zodat je je werk makkelijk op kan hangen.

Doordat de buitenste ring van flexibel materiaal is, kan je de ovalen borduurringen ophangen als portret (met het hangertje op het smalle deel), en landschap (met het hangertje op het lange deel).

Borduurwerk inlijsten

Als je borduurwerk klein genoeg is zodat het in zijn geheel in een borduurring past, is het heel leuk om deze dan ook als uiteindelijk lijstje te gebruiken! Dat doe je zo:

  1. Zorg ervoor dat je borduurwerk schoon, droog en gestreken is.
  2. Span het werk in de borduurring, eventueel met extra lapje katoenen stof er achter. 
  3. Knip rondom je borduurwerk de overtollige stof weg, maar laat zeker een strook van circa 2 cm zitten.
  4. De stof die nog over is plak je vast aan de binnenkant van de borduurring met dubbelzijdig tape, een lijmpistool of Pritt.
  5. Tip: Schrijf met een watervaste fineliner je naam en het jaartal aan de binnenkant van de ring als je een houten ring gebruikt.

Hier vind je ook een stap-voor-stapfilmpje over op de @irisborduurt Instagram.

Houten borduurringen

Scroll naar boven