Gratis verzending v.a. €75,- in NL

Voor 12:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden

Welke borduurring heb ik nodig?

Borduurringen zijn er in verschillende maten, materialen en vormen. In de shop vind je ze in verschillende prijsklassen en kwaliteit.

 

Borduurring kiezen bij een borduurpakket

In een borduurpakket zit alles wat je nodig hebt voor je borduurproject. Een borduurring zit er meestal niet bij, maar die kan je er eventueel los bij bestellen. De borduurring zorgt ervoor dat de stof gespannen blijft en dit kan het borduren makkelijker maken.

Als je kruissteek borduurt op aida-stof (hokjesstof), is een borduurring niet per se nodig omdat dit vrij stevige stof is. Er zit een beetje stijfsel in waardoor de stof stugger wordt en borduren makkelijker is. Zelf vind ik het wel altijd fijn om een borduurring te gebruiken, dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Voor vrij borduren is een borduurring essentieel om mooie steken te maken. De stof moet gelijkmatig gespannen zijn tijdens het borduren en dat lukt niet zonder borduurring.

Embrace all that is you borduurwerk

Welke maat?

Welke maat borduurring je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van het uiteindelijke borduurwerk en of je je werk er misschien ook in wil inlijsten om op te hangen. In de productomschrijving van het borduurpakket vind je de afmetingen van hoe groot het borduurwerk wordt. De stof die erbij zit is altijd iets groter. Voor een klein borduurwerk van een blauwe madelief (7 x 11 cm) zal een kleinere borduurring van 13 centimeter doorsnede bijvoorbeeld prima zijn. Als je klaar bent met borduren kan je het in dit lijstje zelfs netjes afwerken en hier in ophangen.

Het populaire vossen borduurpakket (20 x 22,5 cm) zal net passen in een grote borduurring met een doorsnede van 25 cm. De hoeken van het borduurwerk vallen dan wel net buiten de ring, maar als je naar het ontwerp kijkt, zie je dat er in de hoeken geen borduursteken zitten. Ook bij dit werk zou je het dan uiteindelijk kunnen ophangen in de borduurring.

Een groot borduurwerk, zoals de borduurpakketten waarmee je een kunstwerk borduurt, zijn te groot om in te lijsten in een borduurring. Die zullen uiteindelijk het mooist staan in een gewone (foto)lijst. Tijdens het borduren gebruik je dan een ring in een maat wat je zelf fijn vindt. Zelf vind ik een borduurring van tussen de 15 – 22 cm. het fijnst om te gebruiken, niet te groot en niet te klein. Voor grotere werken zou je ook een borduurraam kunnen gebruiken.

Borduurring is verplaatsbaar over de stof

Een borduurring is in eerste instantie een hulpmiddel om de stof gespannen te houden en kan je zonder problemen verplaatsen over de stof. Dat betekent dat je voor een groter borduurwerk, prima een kleinere borduurring kan gebruiken. Zolang je een borduurring van goede kwaliteit gebruikt die glad is afgewerkt (zoals de beukenhouten borduurringen van Prym) zal het je borduurgaren en stof niet beschadigen. De vorm van de borduurring zul je wel in de stof zien, maar als je klaar bent met borduren en je hebt je werk gewassen (met de hand!) kan je dit glad strijken met een strijkijzer (strijk de achterkant van je werk). Dit is een kwestie van uitproberen en zien wat je zelf fijn vindt werken.

Borduurring als lijstje

Naast praktische borduurringen van hout, zijn er ook leuke borduurringen die het extra goed doen als lijstje. Bijvoorbeeld de flexi borduurringen die een buitenste rand van flexibel materiaal hebben. Op het moment vind je deze in verschillende kleuren, hout-look en in het rond en ovaal in de shop. Ze hebben zelfs al een hangertje zodat je je werk makkelijk op kan hangen.

Borduurwerk inlijsten in een borduurring

Als je borduurwerk qua maat geschikt is om in te lijsten in een borduurring, zal dit hartstikke leuk staan om zo aan de muur te hangen. Of je nu een van de bovenstaande flexi ringen of een mooie houten ring kiest, het geeft een originele moderne twist aan je borduurwerk. Zorg hiervoor dat je borduurwerk schoon is, geen hardnekkige vouwen heeft en span je borduurwerk als een trommeltje in de ring. Knip de meeste stof aan de zijkanten weg, maar houd wel een rand over. Je kan de overgebleven stof naaien met een stiksteek en beide uiteindes van het draad aan elkaar knopen zodat de stof achter je borduurwerk zit. Of lijm de stof aan de achterkant aan de binnenkant van de ring. Beide methodes zie je uitgelegd met video’s in de highlights ‘achterkant’ op de Iris Borduurt Instagram.

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Je kan altijd om persoonlijk advies vragen als je twijfelt over de maat borduurring. Mail naar support@irisborduurt.nl en je krijgt zo snel mogelijk antwoord op je vraag.

holy shit embroidery borduurwerk
Scroll naar boven