Gratis verzending vanaf 75,-

Verzending binnen 48 uur

Kruissteek borduren: uitleg met video

Kruissteek borduren met een borduurpakket: uitleg voor beginners

Yay, je gaat borduren in kruissteek met één van de moderne borduurpakketten uit de shop! In de onderstaande twee video’s leer je alle belangrijke dingen om op te letten als je begint aan jouw borduurpakket. Zo weet je zeker dat jouw borduurwerk een succes wordt én je goed uitkomt met je garen en stof.

Als je voor het eerst gaat borduren, kan je je even overweldigd voelen bij het openen van je borduurpakket. Maar geen zorgen! In de video’s zie je hoe je naar het patroon kijkt, waar je moet beginnen op de stof en hoe je de kruissteek borduurt.

Les 1

Belangrijkste tips uit de video

  • Zorg dat je voldoende licht hebt, ga er rustig voor zitten met een kop thee (of glas wijn) en leg alles uit je borduurpakket voor je neer op tafel.

  • Lees de instructies die bij het borduurpakket zitten goed door zodat je precies weet met hoeveel draadjes (in het Engels: strands) je gaat borduren. Dan weet je zeker dat je goed uitkomt met de hoeveelheid garen die in je pakket zit.

  • Sommige soorten garen hoef je het garen niet te splijten, dit zijn de Riolis borduurpakketten met wol/acryl garen, alle kussenpakketten en de DMC pakketten met Perlé garen. Voor deze soorten geldt: 1 streng = 1 draadje. De meeste pakketten komen met splijtbaar garen, dan geldt: 1 streng = 6 draadjes en dien je het te splijten.

  • Begin altijd in het midden van de stof met borduren. Vouw de stof twee keer om het midden te bepalen. Check op het patroon wat het midden is. Hier begin je met borduren.

  • Let erop dat je de stof goed voor je hebt liggen zodat het ontwerp goed uitkomt.

Items uit de video in de shop

Les 2

Belangrijkste tips uit de video

  • Bestaat je patroon uit kruissteken en backstitch (de omlijningen)? Je begint met de kruissteken. De omlijningen voeg je op het laatst toe. Bij enkele borduurpakketten zitten kraaltjes, deze voeg je op het allerlaatst toe.

  • Ben je van plan je borduurwerk uiteindelijk in te lijsten in een fotolijst? Dan is het handig om geen knoopjes aan de achterkant van je werk te hebben. Anders kan je kleine bobbeltjes onder je stof zien als het eenmaal is ingelijst en dat zou natuurlijk zonde zijn van je werk!

  • Zorg dat al je kruisjes dezelfde richting op staan, dan zal je borduurwerk er heel netjes uitzien.

  • De die hard borduurders zeggen dat de achterkant van je borduurwerk er net zo netjes uit moet zien als de voorkant. Maak je daar vooral nog niet druk om in het begin, dat komt echt vanzelf wel goed. Oefening baart kunst!
Scroll naar boven