Gratis verzending v.a. €75,- in NL

Verzenddagen maandag, woensdag en vrijdag

Patroon overtrekken op stof voor borduren

Video: Patroon overtrekken op stof

Een patroon overtrekken op stof is de eerste stap als je iets gaat vrij borduren. In deze video laat ik zien hoe ik dit altijd doe. Je hebt hiervoor je geprinte patroon nodig, plakband en een raam met daglicht. Ik gebruik in de video een Pilot FriXion pen. De inkt kan je namelijk na het borduren magisch laten verdwijnen met hitte (door het te föhnen). Maar een scherp potlood werkt ook prima, want je borduurt straks toch over je getekende lijnen heen.

Patroon overtrekken op stof: stap voor stap


Patroon overtrekken vanaf je iPad of tablet

Heb je geen printer? Als je een iPad of tablet hebt, kan je je patroon direct overtrekken vanaf het scherm en hoef je dus niks te printen. Je gebruikt je tablet dan als een Lightbox. Gebruik washitape om je stof vast te plakken als je merkt dat je de borduurring te veel verschuift over het gladde glas.

Het kan zijn dat de afbeelding heen en weer verschuift tijdens het overtrekken omdat je met je hand het scherm aanraakt. Ik heb hier met de iPad geen last van, maar ik kreeg een reactie dat dit bij bepaalde Android tablets wel een probleem kan zijn. Gelukkig bestaan er handige apps waarin je een afbeelding kan vastzetten (locken), zodat je gerust kan overtrekken. Een paar voorbeelden van deze apps die ik vond zijn: Adobe Illustrator Draw, SketchBook, en ArtFlow. Het vastzetten van de afbeelding doe je meestal met een icoontje van een pin of een slotje. Ik heb zelf geen Android, dus ik weet niet precies hoe dit moet. Maar je kan hier altijd even naar googelen voor de precieze instructies.

Lentebloemen borduurpatroon

Het patroon dat je in de video ziet is het lentebloemen borduurpatroon voor vrij borduren. Je vindt dit patroon met een uitgebreide handleiding in de shop als digitale download. In de handleiding leg ik je ook nog een stap voor stap uit hoe je je patroon overtrekt en waar je op moet letten. Ook alle andere stappen – de keuze van de materialen, het splijten van je garen, de borduursteken, en het afwerken van de achterkant van de ring – leg ik je daarin uit.

Patroon overtrekken op stof met pilot frixion pen
De inkt van de Pilot FriXion pen kan je onzichtbaar maken met hitte: door je stof te föhnen of strijken

Meer borduurinspiratie

Volg me op Instagram (@irisborduurt) voor meer handige borduurtips en filmpjes. We hebben ook een gezellige Iris Borduurt Facebookgroep waar je je eigen tips en foto’s van je borduurwerk kan delen! Hier kan je ook al je borduurvragen stellen. Er zijn namelijk al meer dan 3000 borduurders lid. Van beginners tot fanatieke handwerkers die het al jaren doen. Door die diversiteit is de groep heel leerzaam!


Andere blogs

Scroll naar boven