I.v.m. vakantie gaat je bestelling 22 mei op de post!

Gebruik tot 21 mei code 'JUSTMARRIED5' voor 5% korting

Lentebloemen borduren

Bloemen borduren met het nieuwste patroon!

Yes, het eerste Iris Borduurt patroon voor vrij borduren is een feit! De lente begint bijna en ik had zin in iets fleurigs. Ik tekende een gieter met daarin een vrolijk bosje bloemen. Hiervan maakte ik een makkelijk te volgen borduurpatroon. Zodat deze bloemen borduren ook voor jou een eitje is. In de handleiding (van 20 pagina’s!) neem ik je stap voor stap mee door het hele borduurproces. Dat maakt dit borduurpatroon heel geschikt voor beginners.

Dus wil je graag leren hoe je bloemen borduurt? Ga dan aan de slag met het nieuwste Iris Borduurt patroon. Je bestelt het patroon met de handleiding hier als digitale download. Vervolgens ontvang je de downloadlinks direct in je inbox en kan je beginnen met borduren. Als je liever nog wat meer info wil, lees dan verder. In deze blogpost beantwoord ik de meest gestelde vragen.

Borduurpatroon lentebloemen borduren
Het eerste Iris Borduurt borduurpatroon voor vrij borduren!

Voor het eerst bloemen borduren met vrij borduren

“Ik heb nog nooit geborduurd dus dit lukt me nooit!” reageerde iemand. Geen zorgen, ook als je nog nooit een borduurnaald hebt vastgehouden kan je dit! Juist door de uitgebreide handleiding die erbij zit, is dit patroon geschikt voor beginners. Dus ook als je alleen nog maar kruissteek hebt geborduurd. Vrij borduren is echt niet moeilijk, ik beloof het!

Materialen, benodigdheden en de kosten

In de handleiding vind je een lijst met materialen en benodigdheden die ik aanraad. Ik heb er ook een beknopt boodschappenlijstje aan toegevoegd zodat je precies weet wat je moet hebben. Je kan gerust experimenteren met andere kleuren garen of een ander soort stof. Bij kruissteek is het belangrijk dat je je goed aan het patroon houdt en de juiste tinten. Maar bij vrij borduren is dit een stuk, tja de naam zegt het al, vrijer!

Daardoor kan je het zo duur of juist zo goedkoop maken als je zelf wil. Dit patroon is bijvoorbeeld perfect om je restjes garen mee op te maken. En in plaats van een nieuw stofje, kan je ook de stof van bijvoorbeeld een oude kussensloop gebruiken.

Dit zijn de materialen die ik aanraad voor dit borduurpatroon: 15 cm. borduurring, een lapje grijs katoen/linnen-stof, 8 x kleuren DMC garen (de exacte kleurnummers vind je in de handleiding), een setje borduurnaalden met scherpe punt, een potlood (of een speciale stift/pen zoals de Pilot Frixion pen) en een scherp schaartje. De kosten voor de basismaterialen komen dan uit op ongeveer 27 euro.

Borduursteken in dit patroon

Bij het borduren van dit patroon gebruik je vier verschillende borduursteken. Deze leg ik je uit in de handleiding zodat je precies weet wat je moet doen. Dit zijn de borduursteken die je na het maken van dit patroon sowieso onder de knie hebt:

  • Gespleten steek (Split stitch)
  • Satijnsteek (Satin stitch)
  • Spansteek (Straight stitch)
  • Franse knoopjes (French knots)

Het geeft niet als je deze steken nog niet kunt. Het zijn mooie basissteken die vaak van pas zullen komen bij je volgende borduurprojecten, dus alleen maar fijn om ze doormiddel van dit patroon te leren!

Bloemen borduren op een kledingstuk

Je kan dit patroon ook op iets anders dan een lapje stof borduren. Iemand zei al dat het haar leuk leek om de bloemen op haar tuinbroek te borduren. Dat kan heel goed! Het enige waar je op moet letten is dat het materiaal van je kledingstuk geschikt is om op te borduren. Een niet-rekbare stof die niet te dik is, is het beste. Dikke, stugge spijkerstof is bijvoorbeeld minder geschikt omdat het gewoon niet zo lekker borduurt. Het patroon kan je op dezelfde manier overnemen zoals hoe ik het je uitleg in de handleiding.

Tip: als je borduurt op een donkere stof of een stof waar je niet goed doorheen kan kijken, kan je het patroon overnemen met carbonpapier of gebruik maken van Vlieseline Solufix.

Wat als ik er toch niet uitkom?

Mocht je toch tegen iets aanlopen tijdens het borduren, dan kan je me natuurlijk altijd een berichtje sturen. Dat kan via het contactformulier, of stuur me een DM via Instagram (@irisborduurt).

Ik kan het ook enorm aanraden om lid te worden van onze gezellige Facebookgroep! Hier kan je foto’s delen van jouw geborduurde bloemen, maar mag je ook borduurvragen stellen. Er zijn al meer dan 3000 borduurliefhebbers lid; sommigen borduren al jaren en anderen beginnen net. Juist door de diversiteit is de groep erg leerzaam.


Andere blogs

Scroll naar boven