Gratis verzending vanaf 75,-

Voor 16:30 besteld, morgen in huis

Borduurwerk inlijsten tutorial

Een borduurwerk inlijsten is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Want je wil natuurlijk dat je werk goed tot zijn recht komt aan de muur. Hoe je dat het beste doet is een vraag die ik vaak krijg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf nog maar weinig ervaring met inlijsten heb. Ik maak zelf namelijk graag kleinere werkjes die ik in een houten borduurring op kan hangen. Maar een groter werk staat natuurlijk het mooist als het netjes opgespannen in een fotolijst zit. Je borduurwerk blijft dan ook langer mooi omdat er glas voor zit. Dus ik vroeg een echte borduur-pro om hulp! Joyce Magendans, ook bekend als @stitch.for.luck op Instagram, die al heel wat borduurwerken in haar leven heeft gemaakt én ingelijst, legt je in deze blogpost stap voor stap uit hoe je het beste een borduurwerk inlijst.

Gastblog van Joyce over je borduurwerk inlijsten

“Na uren werken is je prachtige borduurwerk klaar. En dan komt de volgende vraag: ‘wat ga ik ermee doen?’. Er zijn een aantal mogelijkheden zoals het naar een lijstenmaker brengen, het verwerken in een kussen, een borduurring gebruiken of je kan het borduurwerk zelf inlijsten. Misschien laat je zelfs je borduurwerk onafgewerkt in een kast liggen omdat je niet weet hoe je hem afwerkt… Je bent echt niet de enige! Jouw borduurwerk verdient een lijst om in te schitteren. Hopelijk kan ik je op weg helpen aan de hand van tips en voorbeelden. Een eerste keer inlijsten kan spannend zijn, want je wilt je borduurwerk natuurlijk niet per ongeluk beschadigen. Heel begrijpelijk en verstandig om voorzichtig te zijn.

Je borduurwerk wassen

Belangrijk voor je gaat inlijsten is het wassen van je borduurwerk, óók als je het naar een lijstenmaker gaat brengen. Op het oog kan je borduurwerk schoon lijken maar er zit bijvoorbeeld ook huidvet op. Er is niks zo vervelends als dat jaren later er een vlek ontwikkelt op je prachtige ingelijste borduurwerk aan de muur!

Met lauwwarm water en wasmiddel kan je je borduurwerk een half uur laten inwerken in een emmer of wasbak. Let op het merk van je garen of borduurpakket of dit mogelijk is, dit staat altijd aangegeven. DMC garen is sowieso kleurvast. Vervolgens spoel je ruim je borduurwerk uit onder de stromende kraan. Belangrijk is om niet je werk uit wringen, bij het wringen veroorzaak je namelijk kreukels die moeilijk eruit te strijken zijn. Houd je borduurwerk gewoon even omhoog en het meeste water stroomt eruit. Na het spoelen leg je je borduurwerk neer op een schone handdoek te drogen.

Borduurwerk wassen

Je borduurwerk strijken

Eenmaal droog kan je je borduurwerk gaan strijken. Als je dit spannend vindt, kan je een doek tussen je borduurwerk en strijkijzer doen. Je kan ook alleen de achterkant strijken. Ik doe het aan beide kanten, maar bekijk wat voor jou werkt en goed aanvoelt.

Benodigdheden

Na het wassen, drogen en strijken is je borduurwerk klaar om ingelijst te worden. Hiervoor heb je nodig:

  • Een lijst
  • Stevig (zuurvrij) papier
  • Schaar
  • Spelden
  • Naald
  • Draad

Het beste kun je zuurvrij papier gebruiken bij het inlijsten, dat heeft een langere levensduur in je lijst. Het papier heeft wel dikte nodig, zodat het niet buigt als je het borduurwerk gaat inspannen. Vaak zit er een los vel papier in je lijst, dat kan je gebruiken als sjabloon om het juiste formaat uit te snijden.

Stap voor stap je borduurwerk inlijsten

Leg het papier neer en vervolgens je gestreken borduurwerk daar bovenop. Je ziet het papier er doorheen schijnen en op deze manier kan je rustig schuiven hoe jij denkt dat je borduurwerk het mooiste gaat uitkomen. Als het mij optisch niet helemaal goed lukt dan pak ik er een meetlint bij om te kijken of aan alle kanten ongeveer evenveel ruimte overblijft.

Met een speld zeker ik elke hoek vast zodat het papier vast zit aan het borduurwerk, op deze manier kan ik het papier met het borduurwerk voorzichtig omdraaien. 

Ik begin met een zijde, vanuit het midden, de stof om te buigen. Ik herhaal dit aan alle zijden. Draai het werk dan nog een keer om, check of dit het beeld is wat je voor ogen hebt.

Je borduurwerk inlijsten stap-voor-stap-uitleg met foto's

Nu komt het moment om weer je naald en draad tevoorschijn te pakken en je borduurwerk vast te gaan zetten. Op een zijde begin ik vanuit het midden, heen en weer te rijgen zoals je op de foto ziet en ik werk dan naar een hoek toe. Daar zet ik steken om de vouwen goed aan elkaar te zetten. Door telkens vanuit het midden te beginnen houdt je de stof in balans en voorkom je per ongeluk het scheef trekken.

Het is niet de bedoeling dat de draden strak worden aangetrokken, maar licht aangespannen worden zodat de stof op zijn plaats blijft liggen. Dit proces herhaal je dus vier keer.

Je borduurwerk inlijsten stap-voor-stap-uitleg met foto's

En dan is je borduurwerk ingespannen, kan je hem in je lijst plaatsen & er met vol trots naar kijken dat je dit gehele inlijst proces ook hebt gedaan.”

Dank je wel voor je uitgebreide uitleg, Joyce! Joyce deelt haar borduurprojecten en -tips graag op Instagram, volg haar via @stitch.for.luck.

Wil jij ook een gastblog schrijven voor Iris Borduurt? Je mag me altijd een mailtje sturen met je idee.

Shop ontwerpen die mooi zullen staan in een fotolijst:

5 gedachten over “Borduurwerk inlijsten tutorial”

  1. Heel leuk om te lezen hoe je dit moet doen. Ik heb nog nooit een werkje ingelijst. Zou je het bijvoorbeeld ook kunnen lijmen ipv vastnaaien?

    1. Ik heb zelf vorig jaar het borduurwerk om foamboard gespannen (verkrijgbaar bij hobbywinkels), dat is zo’n 3mm dik. De stof vervolgens vastgezet met kleine naaldjes die ik in de randen van het foamboard prikte. Toen moest ik nog wel wat naaldjes opnieuw prikken om het borduurwerk goed recht te krijgen. Daarna de randen van de stof vastgeplakt met dubbelzijdig tape. Vond het erg prettig werken zo, maar kan me ook voorstellen dat het handig prima werkt om het vast te borduren. Dan kan je je borduurwerk makkelijker nog een beetje verschuiven, denk ik.

    1. Hoi Amb, sorry voor de late reactie! Ik moest het even navragen omdat ik dit patroon zelf niet verkoop. Het is een borduurpakket van DMC uit de serie ‘somebunny to love’. Ik geloof niet dat deze nog verkocht worden, ik kan ze zelf in ieder geval niet zo snel vinden. Mocht je een ander leuk borduurpakket met konijnen zoeken dan kan je hier alle konijnen borduurpakketten op een rijtje zien 🙂

  2. Christine juch

    Bedankt voor de uitleg. Een vraag hoe doe je werkjes in borduurring inlijsten, want ik zie dat in je blog staan?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat je verder inspireren:

Scroll naar boven