Gratis verzending v.a. €75,- in NL

Verzenddagen maandag, woensdag en vrijdag

Het verschil tussen kruissteek en vrij borduren

Het verschil tussen kruissteek en vrij borduren

Kruissteek vs. Vrij borduren

In deze blogpost leer je alles over het verschil tussen kruissteek en vrij borduren. In het Engels zie je vaak de aanduidingen cross-stitch (kruissteek) en embroidery (borduren) om deze twee verschillende borduurstijlen aan te geven. Voor het gemak noem ik die tweede variant ‘vrij borduren’ in deze blogpost. Beide zijn namelijk vormen van borduren. Ze hebben daardoor overeenkomsten, maar ook veel verschillen!

Kruissteek – Cross stitch

Bij borduren met kruissteek gebruik je slechts één steek: de kruissteek. Aan de hand van een patroon tel je de hokjes op gaatjesstof en zo borduur je kruisje voor kruisje het patroon. Omdat je gaatjesstof (Aida heet dit ook wel) gebruikt, gebruik je bij het borduren een naald met ronde punt. Kruissteek heeft vaak een iets ouderwetser effect, en daarom is het extra leuk om hier moderne ontwerpen mee te maken voor het contrast.

Een voorbeeld van een borduurwerk met kruissteek dat ik vorig jaar maakte

Vrij borduren – Embroidery

Bij vrij borduren kan je tientallen verschillende borduursteken gebruiken. Hierbij hoef je geen hokjes te tellen, maar neem je het patroon direct over op de stof. Je kan borduren op verschillende stoffen, zoals katoen, linnen of zelfs op je T-shirt. Een stof zonder rek (100% katoen) vind ik persoonlijk het fijnst werken. Hierbij gebruik je dus niet zoals bij kruissteek gaatjesstof, maar ‘gewone stof’, en borduur je met een naald met scherpe punt.

Embrace all that is you borduurwerk
Een voorbeeld van vrij borduren waarbij ik veel verschillende steken gebruikte

Overeenkomsten

Bij beide vormen van borduren gebruik je hetzelfde soort borduurgaren. DMC garen is het meest gebruikte garen voor borduren omdat de kwaliteit goed is en er vééél kleuren beschikbaar zijn. Als je een patroon gebruikt, staan hier vaak de DMC kleurnummers bij. DMC borduurgaren kan je splijten; elke streng bestaat uit 6 dunnere draadjes. Bij het patroon (zowel bij kruissteek als bij vrij borduren) staat aangegeven hoeveel draadjes je dient te gebruiken.

Bij beide vormen van borduren is het het makkelijkst om de stof te spannen in een borduurring met veel grip. En een scherp schaartje komt ook bij beide van pas. En tenslotte is het borduurproces voor beide borduurvormen hetzelfde: steekje voor steekje creëer je een tof ontwerp!

Materialen voor kruissteek

Om te beginnen met kruissteek-borduren kan je een modern borduurpakket kopen waar alle tools en materialen in zitten. Stof met gaatjes (Aida), een naald met ronde punt, borduurring, garen en patroon. De naalden met ronde punt zijn ook los te koop in de shop.

Materialen voor vrij borduren

Om te beginnen met vrij borduren heb ik zelf een starterkit samengesteld met alle basisbenodigdheden. Hierin zit o.a.: een stukje katoen, naalden met scherpe punt, borduurring, een schaartje. Verder is Iris Borduurt gevuld met handige hulpjes en andere tools die bij het (vrij) borduren van pas kunnen komen. Maar de basis is goed genoeg: een scherpe naald, draad en een lapje stof. En borduren maar!

Het verschil tussen kruissteek en vrij borduren qua moeilijkheid

En dan de vraag dit ik vaak krijg gesteld: wat is makkelijker, kruissteek of vrij borduren? Ik weet niet of het één per se makkelijker is dan de ander. Het is gewoon verschillend en persoonlijk vind ik beide leuk! Mijn voorkeur gaat uit naar vrij borduren omdat je hierbij het ontwerp op de stof hebt getekend en dus geen hokjes hoeft uit te tellen. Je hebt wat meer vrijheid. Ook gaat het nooit vervelen omdat je zo veel verschillende steken kan gebruiken. En als je eenmaal een echte pro bent, kan je lekker met je borduurwerk op de bank hangen en ondertussen Netflixen. Want je hoeft niet steeds je patroon te checken en na te tellen.

Maar toen ik begon met borduren, begon ik met kruissteek. Het is makkelijker in die zin dat je maar één steek hoeft te leren en je houdt je netjes kruisje voor kruisje aan een duidelijk patroon. Lekker overzichtelijk! Toen ik door mijn eerste kruissteek-borduurwerk bekend was geraakt met de materialen, durfde ik het aan om te starten met een vrij borduurwerk. En daarna ben ik nooit meer gestopt en nu heb ik ineens een webshop in borduren. Dus je ziet hoe erg het uit de hand kan lopen als je er eenmaal mee begint. Ik heb je gewaarschuwd!

Ik hoop dat het verschil tussen kruissteek en vrij borduren zo duidelijk is. Heb jij een voorkeur voor een bepaalde vorm van borduren?

Andere blogs

Scroll naar boven