Gratis verzending v.a. €75,- in NL

Verzenddagen maandag, woensdag en vrijdag

Embrace all that is you

Vrij borduren: wat heb je nodig?

Vrij borduren is absoluut niet moeilijk, zolang je een goede basis van materialen en benodigdheden hebt komt het helemaal goed! Een aantal dingen die je sowieso moet hebben zijn: een borduurring, goede stof en natuurlijk naald en draad. De onderstaande lijst kan je gebruiken als jouw boodschappenlijstje. Daarnaast is het gelijk een goed stappenplan met tips & tricks zodat je weet hoe je kan beginnen aan jouw eerste project voor vrij borduren.

Borduurring

De borduurring houdt de stof gespannen terwijl je borduurt. Je kan je werk uiteindelijk ook in de borduurring laten zitten en daarin ophangen aan de muur, staat leuk! Let dus goed op het formaat van de ring, want dat bepaalt de grootte van je werk. Een mooie doorsnede om mee te beginnen is rond de 15 centimeter: niet te groot, niet te klein. Heb je online, zoals op Etsy of DMC, een leuk borduurpatroon gevonden? Dan staat meestal bij de uitleg hoe groot je borduurring dient te zijn voor het patroon.

Zo gebruik je een borduurring: Haal de binnenste en buitenste ring van elkaar. Leg de binnenste ring op een vlakke ondergrond, duw de buitenste ring er overheen en trek de stof nog wat strakker zodat het er als een trommeltje in zit.

Stof

Voor kruissteek gebruik je een speciale aftelbare stof met hokjes, voor vrij borduren gebruik je een glad geweven stof, je hoeft namelijk niet te tellen. De stoffen die ik heb geselecteerd voor Iris Borduurt zijn zeer geschikt voor vrij borduren, ze worden normaal voor quilten gebruikt. Dat betekent dat de stof niet te doorschijnend is maar ook niet te dik. En dat het een stevige stof is met een goede draaddichtheid.

Tip: Als je borduurt op een lichte stof kan je twee lapjes in je borduurring doen zodat je geen (donkere) draden van de achterkant door de stof ziet. Dit helpt ook voor extra stevigheid van je werk.

Stift met inkt die je weg kan wassen

Een borduurpatroon voor vrij borduren trek je rechtstreeks over op de stof. Bijvoorbeeld door het papier met het geprinte of zelfgetekende patroon op het raam te plakken. Houd de borduurring met de stof er tegenaan en trek het patroon over. Dat werkt trouwens het beste als je het overtrekt op de achterkant van de stof in de borduurring zodat de stof goed aansluit op het patroon, daarna kan je de borduurring los halen en de stof omdraaien en goed om in de ring doen. Bij Iris Borduurt vind je diverse stiften waarbij de inkt wasbaar is, zo hoef je niet bang te zijn als je niet helemaal precies over de lijnen hebt geborduurd.

Shoptip: ik raad de stiften met blauwe inkt aan. Die met paarse inkt verdwijnt vanzelf en zijn alleen geschikt voor kleine, kortdurende projecten.

Naalden met scherpe punt

Je hebt borduurnaalden met scherpe punten nodig. Er bestaan ook naalden met een ronde (stompe) punt, deze zijn voor kruissteek-borduren. Ga voor een paar verschillende diktes. Je gebruikt een dunne naald als je met 1 of 2 draadjes borduurt: voor heel fijn borduren dus. Hoe meer draadjes je gebruikt, hoe dikker de naald dient te zijn.

DMC garen

In de shop vind je álle kleuren DMC garen. DMC garen bestaat uit 6 dunne draadjes die je kunt splijten. Het aantal draadjes bepaalt de dikte van bijvoorbeeld de lijnen die je borduurt. Hoe meer draadjes je gebruikt, hoe meer textuur je borduurwerk krijgt. Experimenteer hier vooral mee!

Shoptip: ga voor een bestaand kleurenpalet of zoek naar specifieke DMC kleurnummers.

Handige extra’s

Zorg dat je een scherp schaartje hebt voor het afknippen van je garen. En nu heb je alle basismaterialen voor jouw borduurproject! Vul je stash eventueel nog aan met een handige naaldmagneet zodat je je naald niet kwijtraakt, een draaddoorhaler en handige opbergspullen. Als je graag ‘s avonds borduurt kan een goede borduurlamp ook erg fijn zijn om te hebben.

En nu?

Wat handige basissteken zijn om mee te beginnen voor jouw eerste werk vertel ik je in een volgende blogpost. Je kan ondertussen ook alvast even spieken op de Iris Borduurt Instagram voor meer tips en inspiratie. Of bekijk een van de borduurpakketten voor vrij borduren in de shop zodat je op een overzichtelijke manier borduursteken voor vrij borduren kunt leren.

Vrij borduren borduurpakketten

Andere blogs

Scroll naar boven