Gratis verzending v.a. €75,- in NL

Verzenddagen maandag, woensdag en vrijdag

borduurpatroon overtrekken

Borduurpatroon overtrekken op stof

Een borduurpatroon overtrekken op stof kan je op verschillende manieren doen. Wat het meest geschikt is, hangt ook af van het soort stof en soort project. Hieronder lees je de drie makkelijkste manieren voor wat je maar ook wilt maken!

1. Met een transferstift die oplost door water of lucht

Mijn favoriete manier van het borduurpatroon overtrekken op stof is door een lucht- of wateroplosbare stift te gebruiken. De blauwe stift gebruik ik het meest. Deze is goed zichtbaar op lichte stoffen en is makkelijk te verwijderen door de stof even nat te maken met een plantenspuit.

De paarse en roze stiften zijn ideaal voor snelle projecten, de inkt verdwijnt namelijk vanzelf (luchtoplosbaar). Voor de witte stift moet je iets meer moeite doen om het goed uit de stof te wassen met water, maar deze is weer fantastisch voor op donkere stoffen.

Bij lichte stoffen trek ik het patroon over door de stof en het patroon op een raam te plakken. En voor donkere stoffen gebruik ik wit carbonpapier dat ik vervolgens overtrek met de witte stift zodat de lijnen beter zichtbaar zijn.

Bonustip: test de stift altijd van te voren op een klein stukje stof om te zien of het goed verdwijnt uit de stof die je wilt gebruiken voor je borduurproject!

2. Met een transferpen die verdwijnt door hitte

Er bestaan ook pennen die je makkelijk kan wissen door overheen te strijken of even te föhnen. Een bekend merk is Pilot Frixion, deze verkoop ik zelf niet maar kan je o.a. vinden bij Bol.com. Ik vind deze pennen ideaal omdat je in vergelijking met een stift veel gedetailleerder en fijner te werk kan gaan. Ook is het lekker makkelijk en snel om de inkt te verwijderen en kan je je borduurwerk vervolgens gelijk ophangen.

Een groot nadeel van deze transferpennen is echter dat de lijnen weer zichtbaar zullen worden bij koude temperaturen. Bijvoorbeeld als je in de winter je borduurwerk verstuurt als cadeau naar iemand, kan het zijn dat onderweg de lijnen weer zichtbaar worden. En dat is natuurlijk jammer! Een ander nadeel is dat je altijd nog een heel lichte verkleuring ziet van de penstrepen na het verhitten. Al is dit geen probleem zolang je netjes borduurt, het zal dan niet tot nauwelijks opvallen. Test voor de zekerheid de pen altijd eerst op het stukje stof om teleurstellingen te voorkomen.

3. Met carbonpapier speciaal voor textiel

Carbonpapier gebruik ik het liefst bij donkere stoffen zoals je al bij manier 1 las. Het is ook erg geschikt voor zwaardere stoffen die niet goed doorschijnen waardoor overtrekken tegen een raam niet lukt. Het nadeel is wel dat je de lijnen makkelijk weer uitwrijft tijdens het borduren als je er vaak met je handen langs gaat. Daarom trek ik de lijnen altijd nog even extra over met een wateroplosbare stift.

Welke methode gebruik jij het liefst?

Andere blogs

Scroll naar boven