I.v.m. vakantie gaat je bestelling 22 mei op de post!

Gebruik tot 21 mei code 'JUSTMARRIED5' voor 5% korting

dmc oplosbaar canvas

Oplosbaar canvas: zo gebruik je het!

Oplosbaar canvas is een ontzettend gaaf product waarmee je talloze kanten op kunt. Iris merkte dat er toch veel vragen over dit product binnenkomen maar gelukkig is het heel makkelijk om te gebruiken. In dit artikel laat ik (https://irisborduurt.nl/wp-content/uploads/2022/11/the-cat-lover-borduurpakket-2-1.jpeg) je het DMC oplosbaar canvas zien aan de hand van het borduren van een shirt. Er is ook een merkloze variant te vinden in de shop, deze is iets goedkoper maar werkt precies hetzelfde.

Wat is oplosbaar canvas?

DMC oplosbaar canvas is een stukje “stof” waarop je kruissteken kunt maken, het bijzondere aan deze “stof” is dat het oplost in water. Het materiaal is vergelijkbaar met het oplosbare folie dat om vaatwastabletten zit, het lost volledig op in water en er blijven géén micro-plastics of andere stofjes achter. Hierdoor is het een extreem handig hulpstuk voor het borduren van kruissteken op bijvoorbeeld kledingstukken. Ik gebruikte het om een vlinder op een shirt te borduren en neem je stap voor stap mee in het gebruik van dit product.

Benodigdheden

Naast het oplosbare canvas heb je nog een aantal dingen nodig om op je shirt te kunnen borduren:

  • Natuurlijk een shirt of ander kledingstuk
  • Een borduurring om het jezelf makkelijk te maken
  • Een naald met scherpe punt (gebruik een zo dun mogelijke naald zodat je geen onnodig grote gaatjes in je kledingstuk maakt)
  • Garen
  • Een borduurschaar (niet essentieel maar wel heel handig)
  • Een patroon (of je ontwerpt zelf iets met Stitch Fiddle)

Het patroon

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt maar het is handig om rekening te houden met twee dingen:

  • Kies niet een te groot patroon, het moet nog wel leuk op je kledingstuk passen.
  • Kies voor de eerste keer ook geen heel complex patroon.

Ik ging voor een eenvoudig patroon van een vlinder dat ik vond via Pinterest. Vanwege copyright kan ik het hier niet 1 op 1 delen maar via deze link, vind je de Pin.

Stap 1

Nu is het tijd om een stukje oplosbaar canvas uit te gaan knippen, hiervoor moet je weten hoeveel steken je patroon heeft en een groter stuk dan dat uitknippen. Ik heb zelf een marge van 5 tot 10 steken gepakt. Mijn patroon was ruim 20 steken en ik heb het canvas voor 30 steken uitgeknipt zodat ik wat speling had. Je kan beter te ruim knippen dan te krap want bij te weinig canvas, heb je toch echt een probleem. Bij het canvas zelf worden trouwens ook zeer duidelijke instructies geleverd dus als je het daar nog even wilt nalezen, kan dat altijd.

Stap 2

Als je je stukje canvas uitgeknipt hebt, naai je deze met een aantal simpele steken op je kledingstuk. De steken ga je later weer uithalen en ze zijn puur om het canvas op zijn plek te houden. Ik heb hier alleen bovenaan steken gedaan maar voor de stevigheid zou ik het in het vervolg ook onderaan of zelfs rondom doen.

Stap 3

Ik heb een borduurring om het gedeelte waar ik ging borduren gedaan. Dit vind ik fijner en netter werken. Vervolgens begin je in het midden van het canvas met het midden van je patroon, gewoon zoals je dat bij een normaal borduurpatroon ook zou doen. De achterkant zou ik wat netter en vlakker dan normaal proberen te maken, dat is mooier en prettiger met dragen. Ik heb zelf nooit hele nette achterkanten dus dit was voor mij even een aandachtspunt.

Stap 4

Je volgt nu gewoon stapje voor stapje het patroon, als je klaar bent, kun je de steken die je voor aanvang maakte, loshalen.

dmc oplosbaar canvas

Af! Nu is het tijd voor het spannende gedeelte: het canvas oplossen in water!

dmc oplosbaar canvas

Stap 5

Vul een bak (of de wasbak) met flink warm water en leg het shirt (of een gedeelte ervan) daar 5 tot 10 minuten in. Je zult al snel zien dat het canvas op begint te lossen. Even naspoelen om eventuele restjes te verwijderen en drogen maar.

dmc oplosbaar canvas

Hier is het canvas volledig verdwenen.

Tada! Even voorzichtig strijken zorgt ervoor dat de bobbeltjes verdwijnen maar dit shirt werd na het drogen vol enthousiasme direct aangetrokken. Een shirtje of ander kledingstuk borduren is met het oplosbare canvas dus extreem makkelijk. Ook ideaal om stukke of bevlekte kledingstukken mee te “repareren” maar let op; voor de zekerheid wel even in een waszakje wassen zodat je borduurwerk niet kapot gaat.

Andere blogs

Scroll naar boven