I.v.m. vakantie gaat je bestelling 22 mei op de post!

Gebruik tot 21 mei code 'JUSTMARRIED5' voor 5% korting

macstitch vs stitch fiddle

MacStitch vs Stitch Fiddle

Er zijn online natuurlijk talloze mooie borduurpatronen (en pakketten) te vinden maar hoe leuk is het om zelf een patroon te ontwerpen of een borduurpatroon van je favoriete foto of illustratie te maken? Er zijn gelukkig talloze opties die ons daarbij kunnen helpen en voor deze blog probeerde en vergeleek ik twee bekende: MacStitch vs Stitch Fiddle.

MacStitch

MacStitch $45

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; MacStitch is extreem uitgebreid en je kan hier creatief gezien volledig losgaan. Het programma is ook verkrijgbaar voor Windows en heet dan Winstitch. Het werkt geloof ik nagenoeg hetzelfde maar omdat ik alleen een Mac heb, heb ik dat niet kunnen testen. MacStitch is software die je naar je computer download en je hebt miljoen opties (oké, ietsje minder) om je eigen borduurpatronen samen te stellen. Ik vond het eerlijk gezegd best ingewikkeld, zo ingewikkeld dat het bijna niet meer leuk is. Er zijn zo veel opties maar ik wil gewoon simpel een beetje rommelen met vakjes of een foto omzetten naar een patroon. Dat kan ik inmiddels wel maar het werkt niet heel vanzelf en dat vind ik altijd fijn; als ik meteen zie wat ik moet doen.

MacStitch is een goed en zeer uitgebreid programma maar voor mij persoonlijk te uitgebreid. Als je mega creatief bent en allemaal ingewikkelde dingen wilt, vindt je het wellicht geweldig maar het is voor mij onnodig ingewikkeld. Zo heb je bijvoorbeeld keus uit 30 verschillende soorten draden terwijl ik toch alleen maar DMC gebruik.

Stitch Fiddle

Stitch Fiddle (gratis)

Dit programma is gratis en je download dan ook geen software maar gebruikt een website. Bij het openen wijst het zich wat meer vanzelf en je hebt de optie uit de twee meest voorkomende draadsoorten: Anchor en DMC. De vakjes zijn normaal gezellig wit maar nu grijs gekleurd omdat ik een screenshot maakte.

Ook hier heb je echt wel wat uitzoekwerk als je hele creatieve dingen wilt maken maar het is in de basis eenvoudiger en ook niet onbelangrijk; gratis. Stitch Fiddle heeft betaalde opties voor de meer uitgebreide patronen maar als je gewoon zelf wilt knutselen met vierkantjes of een foto om wilt zetten naar een goed bruikbaar patroon; kun je goed op weg met de gratis opties.

Eindoordeel MacStitch vs Stitch Fiddle

Het ligt wellicht een beetje aan mijn ongeduld en aanleg voor technische dingen maar ik denk dat ik over een jaar nog niet eens alle functies heb getest, zeker niet bij MacStitch. Na mijn korte ervaring neig ik wel heel duidelijk naar Stitch Fiddle en gebruik ik MacStitch eigenlijk niet meer. Met StitchFiddle kan ik alles wat ik op dit moment wil en ik vind het veel makkelijker werken door de eenvoud. Ik raad je dan ook aan om 100% te beginnen met Stitch Fiddle en voor betaalde opties of MacStitch te gaan op het moment dat je tegen beperkingen aanloopt.

Andere blogs

Scroll naar boven