Als je net begint met borduren, begin je waarschijnlijk met een patroon met vooral hele kruissteken. Hoe je dat doet, liet ik je al zien in de video met uitleg voor beginners in de vorige post. Maar wist je dat er verschillende variaties zijn op de kruissteek? Naast de hele kruissteek, bestaan er ook de 1/4-steek, 1/2-steek en de 3/4-steek. Deze gedeeltelijke kruissteken, of kwart-kruissteken, worden ook wel fractional stitches genoemd in het Engels. In de rest van deze blogpost zal ik ze gedeeltelijke kruissteken noemen. Gedeeltelijke kruissteken gebruik je vaak om meer details aan je borduurwerk toe te voegen, zoals in hoeken en rondingen. Laat je niet afschrikken door de wiskundige termen, er komt namelijk vrij weinig wiskundig inzicht aan te pas, met de juiste uitleg heb je ze zo onder de knie!
In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe je deze variaties van de kruissteek maakt. Omdat de 3/4-steek het meest voorkomt, leg ik daar de focus op. Deze driekwartsteek vind je ook in een aantal Iris Borduurt kruissteekpatronen.
Hoe herken je een 3/4-steek in een borduurpatroon?
Op een telpatroon zie je hokjes (■) die ingekleurd zijn en/of een symbool bevatten zodat je weet met welke kleur garen je in welk hokje op de stof een kruissteek maakt. Bij een 3/4-steek is er een half hokje (⬕ of ◩) ingekleurd. Of zie je een kleiner symbooltje in de hoek van het hokje, in plaats van in het midden. Hieronder zie je een paar voorbeelden van hoe verschillende gedeeltelijke kruisssteken op je patroon weergegeven kunnen worden:

In het patroon van het hartje zie je een combinatie van hele kruissteken en 3/4-steken. Daaronder zie je vier losse voorbeelden, van boven naar beneden zijn dat:
- 1/4-steek (◰)
- 1/2-steek (⧄)
- 3/4-steek (◩)
- Twee 3/4-steken in twee kleuren in een vakje (◩ en ◪)
Nu je deze steken kan herkennen op een patroon, is het tijd om je te laten zien hoe je ze precies borduurt!
Hoe borduur je een 3/4-steek?
Om te weten hoe je zo’n gedeeltelijke steek borduurt, moet je eerst weten wat een hele kruissteek is. Met een hele kruisteek vul je het gehele hokje op de stof. Je maakt namelijk twee halve steken in tegenovergestelde richting die samen een kruisje vormen (⛝). Met een gedeeltelijke kruissteek vul je, zoals de naam al zegt, slechts een deel van het hokje. In de meeste gevallen is dat een 3/4-steek. Je vult dan drie van de vier kwartjes van het hokje op de stof. In patronen zie je vaak dat twee 3/4-steken, elk een andere kleur, in één hokje staan. Zoals de onderste steek in het voorbeeld.
Je maakt een 3/4-steek bijna op dezelfde manier als een kruissteek. Maar in plaats van dat je een steek van de ene kant naar de andere van het hokje maakt, laat je hem tot het midden van het hokje komen. Hier zit geen gaatje in de stof, maar met je naald kan je vrij makkelijk door de weefdraden alsnog je steekje zetten.
Bij het maken van twee 3/4-steken met andere kleuren in één vakje, doe je hetzelfde, maar dan herhaal je het nog een keer voor de andere kant van het hokje met de andere kleur garen.

Video tutorial: gedeeltelijke steken in een patroon
In het patroon voor Stitchtober 2023 zaten ook een paar 3/4-steken. Ik heb destijds de onderstaande video gemaakt waarin ik je onder andere laat zien hoe ik deze steken borduurde. Bekijk de video vanaf 11:40 minuten als je alleen dit stuk wil zien.
Zie je geen video? Klik hier en bekijk ‘m op YouTube.
Hopelijk heb je nu meer inzicht in hoe je verschillende gedeeltelijke steken, zoals de driekwart kruissteek, kunt gebruiken in je borduurwerken. Heb je nog vragen of wil je jouw ervaringen delen? Laat gerust een reactie hieronder achter.
En als je nu zin hebt gekregen om gelijk aan de slag te gaan, neem dan natuurlijk vooral een kijkje in de shop voor leuke borduurpakketten en downloadbare patronen. Met deze, en de andere instructies hier op de Iris Borduurt Blog, kan je sowieso alle borduurpakketten uit de beginnerscategorie maken. Ook als je nog weinig borduurervaring hebt.
Veel borduurplezier!
