Gratis verzending vanaf 75,-

Verzending binnen 48 uur

international crossstitch day

International Crossstitch Day: 5 leuke feitjes over kruissteek borduren

Vandaag is het ‘International Crosstitch Day’, iets wat we bij Iris Borduurt natuurlijk niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. Je krijgt vandaag (12 augustus 2022) 15% korting op alle kruissteek pakketten en in dit artikel delen we 5 leuke weetjes over kruissteken.

Oeroude hobby

Wist je dat borduren echt al héél lang bestaat? Al voor naald en draad bestond, werd er door onze voorouders geborduurd. Materialen maakten ze van wat er in de natuur te vinden was zoals bijvoorbeeld bot voor naalden, huiden als stof en planten om draad mee te maken. Dan hebben we het nu maar makkelijk met alles voorhanden, niet?

De beste naald

Dat je geen oud kippenbotje hoeft te zoeken om een fijne naald te maken, moge duidelijk zijn. Maar welke naald is nou het allerbeste voor kruissteek borduren? Die met een ronde punt. Omdat de stof bij kruissteken al meer open is, heb je geen scherpe naald mogelijk en kom je makkelijk door de gaatjes met een ronde punt.

Die had er zin in

Het grootste kuissteekwerk ter wereld is een replica van een oorlogsschilderij van Jan Matejko. Het werk is ruim 9 bij 4 meter en telt bijna 8 miljoen kruisjes. Hoelang zou jij daarover doen? Ik zelf ben wel een jaar of 10 bezig denk ik.

Move over Gucci

Waar het tegenwoordig in sommige kringen status uitstraalt als je zo veel mogelijk dure merkkleding draagt; maakte je vroeger de blits met borduren. Geborduurde kleding was een statussymbool en werd dan ook alleen gedragen door de rijken.

Zelf patronen maken?

Wil je zelf aan de slag met het ontwerpen van een kruissteek patroon? Dat is makkelijker dan je wellicht denkt. Ik dit artikel vergelijken we twee programma’s (gratis en betaald) die je helpen bij het eenvoudig samenstellen van een eigen patroon.

Ben jij al lid van onze leuke positieve borduur community? Sluit je dan hier aan bij de Iris Borduurt Facebookgroep!

Andere blogs

Scroll naar boven