Gratis verzending vanaf 75,-

Verzending binnen 48 uur

Gratis borduurpatroon voor borduren op een tas

Tas borduren + gratis borduurpatroon

Materialen:

Handig om te hebben: strijkbout, teiltje, mild wasmiddel voor handwas.

Borduurpatroon “Mystery Hands”

Download hier het gratis borduurpatroon (PDF). Print op ware grootte.

Uitleg tas borduren

1. Strijk de tas van te voren, voor een netter resultaat.

2. Voor het tekenen van het borduurpatroon op de stof is het het makkelijkst als de stof al gespannen zit in de borduurring. Door de borduurring eerst verkeerd om op de stof vast te zetten, komt de stof vlak op het geprinte patroon te liggen waardoor je het makkelijk kan overtrekken.

Dat doe je zo: haal de tas binnenstebuiten. Haal de borduurring uit elkaar en leg de binnenste ring in de tas, de buitenste ring druk je over de stof over de binnenste borduurring. Trek de stof eventueel nog wat strakker en draai de schroef vast. Vervolgens haal je de tas weer binnenste buiten en dan heb je het onderstaande resultaat! Het geprinte patroon leg je in de tas onder de gespannen stof.

borduurpatroon op tas overnemen

4. Trek het patroon over op de stof met de blauwe transferstift. Haal de borduurring weer los, en nu kan je hem op de juiste manier weer op de stof doen. Want we gaan borduren! Het ziet er dan uit zoals op onderstaande foto.

gratis borduurpatroon met uitleg

5. Dit patroon borduur je met drie van de zes draadjes van het borduurgaren. Knip ongeveer 30 cm. van de streng garen en splijt het garen door de helft zodat je twee strengen van drie draadjes hebt. Tip: haal de drie draadjes er één voor één uit om knoopjes te voorkomen tijdens het splijten.

borduurgaren splijten

6. Rijg je garen aan de naald, maak een knoopje aan het uiteinde, en borduren maar! Borduur het volledige patroon met een back stitch (NL: stiksteek). Als je draad op is, maak je een knoopje aan de achterkant. En ga je weer verder met een nieuw draad.

7. Als je klaar bent met een bepaald deel van het patroon (bijvoorbeeld één van de handen). Maak dan een knoopje, knip af, en ga weer verder bij het nieuwe deel. Hiermee voorkom je dat je donkere draden aan de achterkant door de witte stof heen ziet. Hier zie je de achterkant van mijn borduurwerk:

borduren op tas DIY

8. Houd je borduurwerk onder de kraan om de blauwe lijnen van de transferstift te laten verdwijnen. Was je borduurwerk eventueel nog kort met de hand in een teiltje in lauw water met een mild wasmiddel. Druk het meeste vocht er voorzichtig uit (niet wringen!), leg op een droge, schone handdoek en rol op. Druk zo het meeste vocht er uit. Hang op aan de waslijn en laat drogen. Strijk de tas en je bent klaar!

Tag @irisborduurt op Instagram als je dit hebt gemaakt, zodat ik je creatie kan bewonderen!

Happy crafting ?

Andere blogs

Scroll naar boven