Borduurproblemen én oplossingen – deel 1
Als je gaat borduren, loop je tegen een aantal “problemen” aan. In dit artikel lees je een aantal van die borduurproblemen maar niet getreurd; er staat ook meteen een oplossing bij.
Er komen steeds knopen in mijn garen
Knopen komen vaak voor als je te snel borduurt, zeker als je garen te lang is. Bij borduren moet je eigenlijk verplicht een beetje langzaam doen, anders gaat het mis. Probeer je snelheid te vertragen en borduur eens op een rustiger tempo. Je zult merken dat de knopen dan al een stuk minder zijn. Heb je toch nog te veel last van knopen? Er is een speciale wax te koop voor borduurgaren dat ervoor zorgt dat je draadjes wat minder snel in de knoop gaan. Nog een extra pro tip van Iris: laat je naald af en toe bungelen zodat de draai uit de draad gaat. Hierdoor krult het niet meer op aan de achterkant en gaat het niet zo snel in de knoop.
Paniek: ik ben alweer een naald kwijt
Je naald kwijtraken kan best voor wat paniekmomentjes zorgen, zeker als je huisdieren of kinderen hebt. Ik nam me altijd voor om mijn naald goed in de stof te steken en niet neer te leggen of in mijn kleding te spelden maar het gebeurt dan toch met als gevolg dat ik (gelukkig altijd maar een paar minuten) de naald kwijt was. Nu is voorkomen beter dan genezen en ben ik groot fan van naaldmagneten. Deze magneet bevestig je eenvoudig op je borduurwerkje en zorgt ervoor dat je naald stevig op zijn plek blijft zitten: ideaal!
Mijn borduurwerk is vies geworden
Zeker als je lang aan een borduurwerk zit, kan het gebeuren dat er vlekjes op komen, deze zijn er gelukkig doorgaans makkelijk uit te wassen. Gooi je borduurwerk nooit in de wasmachine maar volg de bijgeleverde instructies of de volgende stappen:
- Was je werkje in lauwwarm water en mild wasmiddel.
- Leg je borduurwerk in een schone handdoek en rol ‘m op. Druk het vocht er een beetje uit maar wring niet.
- Laat je werk je drogen, bij voorkeur liggend.
- Strijk je borduurwerk op de kop op een schone handdoek en doe eventueel als extra bescherming nog een theedoek tussen het strijkijzer en de stof.
Ik krijg de draad maar niet door de naald
Je draad door de naald krijgen is een essentieel onderdeel om te kunnen borduren. Echter lukt het soms niet, zeker bij bepaalde garens, en dat kan vrij frusterend zijn. Met een draaddoorhaler heb je je draad in no time en zonder frustratie door de naald.
Ik raak de tel kwijt op mijn patroon
De tel kwijtraken komt, zeker bij een groter en complexer patroon, zelfs bij de beste borduurder voor. Gelukkig zijn hier handige oplossingen voor. Je kunt werken met een magnetische lineaal op een bord zodat je precies weet waar je bent of (mijn persoonlijke favoriet) de gemaakte steken op (een kopie van) je patroon inkleuren met een markeerstift. Zo hou je altijd overzicht en kun je jezelf makkelijk controleren.
Mijn stof krijg ik niet goed strak gespannen
Zeker bij vrij borduren komt het vaak voor dat je rimpels in je stof krijgt omdat de stof niet goed gespannen is in de borduurring. Rimpels zorgen er weer voor dat je minder netjes kunt borduren dus die willen we natuurlijk weg hebben. Allereerst is het een stuk fijner om een borduurring te gebruiken van goede kwaliteit, dit scheelt zo veel met het spannen. Ik gebruik zelf de wat goedkopere ringen wel om mijn werkjes mee af te werken en in op te hangen maar voor het borduren zelf vind ik een kwalitatieve ring een extreem verschil geven. Wat ook werkt is een reepje stof om de binnenste ring binden, dit verbeterd de spanning van je stof maar mijn ervaring is dat dat bij een hele goede ring eigenlijk niet nodig is.
Loop jij tegen issues aan bij het borduren? Laat het Iris of Mira weten en we lossen het voor je op in een deel 2!