Borduurproblemen én oplossingen – deel 2

Als je gaat borduren, loop je tegen een aantal “problemen” en vragen aan. In deel 2 van dit artikel lees je een aantal van die borduurproblemen maar niet getreurd; er staat ook meteen een oplossing bij.

Ik heb steeds te weinig stof voor mijn ring of patroon, hoeveel marge moet ik nemen?

Ik hou zelf altijd een centimeter of 5 marge per kant aan, sommige mensen vinden dat heel ruim, anderen weer krap. Marges zijn vooral belangrijk zodat je je borduurwerk nog goed kunt afwerken soms ook handig als je per ongeluk niet helemaal in het midden van de stof begint. Ik denk dat 5 centimeter aan alle kanten vrij gemiddeld is maar wil je graag wat meer zekerheid? Neem dan de hoeveelheid stof die je nodig hebt voor je borduurwerk (de afmetingen staan vrijwel altijd bij een patroon of pakket) en doe je stof in de uiteindelijke lijst of ring waarin je ‘m na afronden wilt stoppen. Kijk hoeveel extra ruimte je nodig hebt om je borduursel fatsoenlijk af te werken en neem als je dat fijn vindt nog één cm extra voor de zekerheid. Ik ga zelf altijd liever voor zeker, soms wat zonde van de stof maar als je stof tekort komt, is er weinig meer mogelijk.

Hoelang moet ik mijn borduurdraad afknippen?

Het algemene advies hierin is om een draad van ongeveer de lengte van je onderarm af te knippen. Bij een korter draad moet je vaak een nieuwe pakken en krijg je onnodig veel knoopjes. Bij een te lang draad, krijg je sneller knopen. Ik hou zelf de onderarmlengte vaak aan en soms korter als ik al zie dat ik maar een paar steekjes met de betreffende kleur hoef te maken.

In mijn kruissteekpatroon zitten heel veel verschillende kleuren. Hoe werk ik hiermee?

Net zoals veel onderdelen van borduren is ook dit heel persoonlijk en afhankelijk van hoe je borduurt. Het is heel netjes voor de achterkant om de kleur waarmee je tijdelijk klaar bent niet af te knippen maar te laten bungelen. Je kant de kleur ook tijdelijk ‘parkeren’ door deze naar de bovenkant van de stof te halen. Dit noemen ze in de borduurwereld ook wel de parking method. Dit doen vooral mensen die rij per rij van een patroon borduren. Ik knip zelf eigenlijk altijd gewoon de draadjes af (en hecht ze af) maar volg ook nooit het patroon per rij. Ik werd eigenlijk random het patroon af met verschillende kleuren door elkaar. Dit maakt je achterkant wel wat rommeliger maar voor mij persoonlijk werkt het meer relaxt dan per kleur werken.

Hoe kan ik een patroon voor vrij borduren overnemen op een donkere of dikke stof?

Bij vrij borduren trek je vaak het patroon over op de stof door het bijvoorbeeld voor een raam te houden. Met donkere stof of een hele dikke stof lukt dit minder goed. Wat je dan kan doen is het borduurpatroon overtrekken met wit carbonpapier speciaal voor textiel. Of gebruik Vlieseline Solufix, hierop trek je het patroon over met potlood of pen. Je kan het patroon er ook direct op printen. Het vlies met het patroon plak je vervolgens op de stof en hier borduur je overheen. Als je klaar bent met borduren lost het vlies op in water.

Loop jij tegen issues aan bij het borduren of heb je een leuke vraag? Laat weten in de Facebookgroep en we lossen het voor je op in een deel 3!

Schrijf je in voor de Iris Borduurt nieuwsbrief

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ontvang je af en toe updates, nieuwtjes blijf je op de hoogte van alles rondom Iris Borduurt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *