Gratis verzending vanaf 75,-

Verzending binnen 48 uur

boekenlegger borduren

Boekenlegger borduren – DIY

Heb je zin in een eenvoudig borduurproject waar je ook nog eens iets nuttigs aan overhoudt? In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf, heel makkelijk, een boekenlegger kunt borduren. Een simpele boekenlegger borduren doe je al in een uurtje maar je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Benodigdheden boekenlegger borduren

Stap 1

Knip 2 identieke driehoeken van vilt. Gebruik een lineaal of de rand van een boek om een rechte lijn op het vilt te tekenen. De driehoeken kunnen dezelfde kleur hebben maar je kunt ook variëren. Je boekenlegger wordt het mooist als je een scherpe stofschaar gebruikt voor het knippen, anders gaat het vilt pluizen.

Stap 2

Bepaal je vorm. Je kunt de boekenlegger in driehoekvorm laten maar er ook een soort huisje van knippen zoals ik hier heb gedaan. Zolang je altijd een mooie punt behoudt (voor om de bladzijde), is elke vorm goed. Je kunt er, voor de stevigheid, ook nog voor kiezen om het achterste stukje vilt te vervangen of verzwaren met een stukje karton, ik heb dat zelf voor dit projectje niet gedaan.

Stap 3

Nu is het tijd om je boekenlegger te gaan versieren, dit kun je zo simpel of uitgebreid doen als jij wilt. Je kan een letter borduren, losse steken maken, kraaltjes gebruiken, restjes vilt vastzetten met steken en nog veel meer. Aangezien ik geen enorm talent ben met vrij borduren, heb ik ervoor gekozen om Franse knopen te maken in verschillende kleuren en groottes. Zo krijg je een eenvoudig maar leuk stippen effect. Welk ontwerp je ook kiest: let erop dat je niet te veel knopen aan de binnenzijde maakt, anders heb je kans dat de boekenlegger niet meer strak is en minder goed blijft zitten.

Zo komt het er uiteindelijk uit te zien met alle verschillende Franse knopen. Voor deze DIY heb ik één kant van de boekenlegger geborduurd. Je kunt uiteraard ook beide kanten versieren zodat je kunt afwisselen.

boekenlegger borduren

Stap 4

Tijd om de boekenlegger vast te maken. Dit kun je doen met een simpele stiksteek of, zoals ik heb gedaan, met de festonsteek. Op dit moment heb ik nog geen geen how to rondom deze steek geschreven maar via Google vind je heel veel plaatjes met een uitleg of schematische weergave. Borduur niet de gehele rand van het vilt dicht, alleen de punt. Op deze manier blijft je boekenlegger mooi om de bladzijde liggen.

boekenlegger borduren

Het eindresultaat

Tada! Als de randen dicht zijn, is je boekenlegger klaar voor gebruik. Een eenvoudige DIY die je zo uitgebreid kunt maken als je wilt en ook een hele leuke om aan iemand cadeau te doen. Staat toch veel gezelliger zo’n hoekje vilt dan een oud treinkaartje of bonnetje van de supermarkt?

Andere blogs

Scroll naar boven