I.v.m. vakantie gaat je bestelling 22 mei op de post!

Gebruik tot 21 mei code 'JUSTMARRIED5' voor 5% korting

bij borduren

Een bij borduren op textiel met deze complete set!

In de webshop vind je nu een setje waarmee je een bij kunt borduren op textiel. In dit artikel neem ik, https://irisborduurt.nl/wp-content/uploads/2022/11/the-cat-lover-borduurpakket-2-1.jpeg, je mee door het pakket en borduur ik de bij op een t-shirt.

bij borduren

Het setje kost €8,95 en heeft alles wat je nodig hebt om een bij te borduren op textiel naar keuze. Op de verpakking zie je bijvoorbeeld een hoedje maar je kunt ook kiezen voor een canvas tas, espadrilles en natuurlijk nog veel meer. Ik had nog een blanco wit shirt liggen en besloot dat dat de perfecte plek was om dit bijtje op te borduren.

In de set vind je dus (bijna) alles wat je nodig hebt:

  • Het patroon
  • Garen
  • Instructies
  • Oplosbaar canvas

Je hebt zelf nog de stof nodig waar je op wilt gaan borduren en een naald. Wat mij betreft zijn een borduurring en borduurschaar ook onmisbaar.

oplosbaar canvas

Essentieel onderdeel in dit pakketje is het oplosbare canvas, dit zorgt ervoor dat je kruissteken kunt maken op een dichte stof zoals bijvoorbeeld een t-shirt. De oplosbare canvas vind je ook los in de webshop voor als je de bij nog een keer wilt maken of iets anders wilt maken.

Instructies van borduurwerken kunnen soms wat angstaanjagend overkomen omdat ze allemaal anders zijn. Nadat ik de lichte paniek voorbij ben, ga ik altijd rustig lezen en valt het in de praktijk allemaal reuze mee; zo ook hier. Op de bovenste rij vind je de “normale” kleuren waarvoor je gewoon de nummering kunt volgen. Onder de blokjes met symbolen zie je aan de streepjes of het een kruissteek, enkele steek en één of twee draadjes betreft. Ik zou met deze beginnen omdat je daarmee het meest makkelijk begint en het gros van de symbolen al kunt borduren.

Links zie je drie symbolen waarvoor je kleuren moet mengen, je pakt dan van beide aangegeven kleuren 1 draadje.

Rechts zie je de aanwijzingen voor de stiksteek waarmee je aan het einde de details gaat aanbrengen. Niet op de foto maar wel onderaan de instructies; het symbooltje voor de Franse knoop waarmee je het oogje van de bij gaat maken.

Stap 1 is het vastmaken van het canvas aan de stof. Dit doe je eenvoudig door het langs de rand vast te zetten met een paar simpele steken die je later weer makkelijk los kunt halen.

Hierna doe je je stof in een kleine borduurring. Dit is niet essentieel maar maakt het wel veel makkelijker om netjes te borduren en geeft je straks een strak resultaat.

Zoals bij elk borduurwerk begin je in het midden van de stof (in dit geval het canvas) aan het midden van het patroon. Zo weet je zeker dat je straks goed uitkomt.

Ik begin altijd met één kleur (in dit geval zwart) en ga daarna verder met de rest van de kruis- en halve steken.

Als alle basissteken af zijn, is het tijd om details aan te gaan brengen. Dat vind ik altijd een heel leuk moment omdat zo je werkje nog meer tot leven komt.

Voor de stiksteken volg je simpelweg de rechte gekleurde lijnen op het patroon met de bijbehorende kleuren uit de legenda. Zoals je ziet heeft het bijtje veel meer details gekregen en is het borduurgedeelte nu klaar. De steken langs de rand die je aan het begin had gemaakt, mag je nu uithalen.

bij borduren

Tijd om het canvas op te lossen. Dat doe je door het 5 minuten in warm (40-50 graden) water te leggen. Ik heb zelf geen temperatuur gemeten maar de kraan goed heet aangezet en daar het bijtje ingelegd. Al snel zul je zien dat het canvas oplost.

bij borduren

Even naspoelen nog om eventuele restjes te verwijderen en dan is het tijd om te drogen.

bij borduren

Als het bijtje droog is dan kun je jouw shirt (of andere kledingstuk) gaan dragen! Hoe tof om iets zelfgemaakts aan te hebben? Let wel altijd op met wassen en was je kledingstuk niet te heet. Als het past, doe het dan altijd in een waszakje, zo blijft je borduurwerk het mooist.

Ook zin om een bijtje te borduren? De set shop je hier.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe producten en acties? Volg Iris Borduurt dan op Instagram.

Andere blogs

Scroll naar boven